Dag 4978 – Salton Sea

Lämnar Scottsdale vid 11 och kramar våra fina släktingar hejdå. Vi inser på vägen hemåt att vi kommer hamna i fredagsköerna så bestämmer oss för en liten utflykt. Vi börjar med Mexikansk lunch i Indio.

Och sen har vi bestämt att köra runt Kaliforniens största sjö som kom dit av misstag 1905 när Colorado river översvämmade i två år. Salton Sea var till en början en miljökatastrof som blev den amerikanska drömmen. Idag är Salton Sea en grund, 970 kvadratkilometer stor saltvattensjö huvudsakligen belägen i Imperial Valley och Coachella Valley i Kalifornien. En av de mest farliga platserna i USA, rutten fisk leder till astmaproblem flera mil från sjön. Det stinker av ruttna ägg, och anledningen är gas från ruttet organiskt material på havsbottnen tillsammans med flera miljoner döda fiskar och andra marina djur. Det var jordbruken som ligger omgärdade runt sjön som förorenade Salton Sea och förstörde turismen. Bönderna tömde avfall i sjön, och efter många år av sådan praxis hade det blivit saltare än havet. Fisken kunde inte överleva där och orsakade att hela havet började ruttna.

Massor av palmodlingar och jordbruk på väg till och runt sjön.

På 1950-talet blev stadsutvecklare och investerare intresserade av sjön då de såg att Palm Springs var på väg att bli en populär semesterort.

Salton Sea blev ett semesterparadis mitt i Kaliforniens öken. De marknadsförde Salton Sea som både en plats för semester och heltidsboende. Städerna kring sjön fick namn som Marina Beach, North Shore, Desert Beach och Bombay Beach.

Vårt första stopp idag är Bombay Beach.

Det luktar verkligen gas i luften, får obehaglighetskänsla direkt. En riktig kråkstad och i den här gasen bor det människor?! 295 stycken människor bor det här för att vara exakt 🙂

Men de har en brandstation.

Och anledningen till varför Salton Sea dött ser vi här.

Sen är vi framme i Salton city som på sin storhetstid hade både marina, hotell och restauranger.

På 1960-talet grundade M. Penn Phillips och Holly Corporation, Texas-baserade oljeraffinaderi och markutvecklare, staden Salton City. Under en tid hade den artificiella staden fler besökare än Yosemite. Nu reser ingen dit mer förutom de som vill se ruinerna av de små städerna kring sjön.

På 1970-talet övergavs de flesta byggnader som byggdes längs strandlinjen, inklusive stadens marina, på grund av stigande vattennivåer. De flesta av de ursprungliga turistrelaterade strukturerna föll under denna tid, bland annat Truckhaven Cafe, Salton Bay Yacht Club Hotell och restaurang, och Holly House Motel och restaurang.

Trots att det planerats och utvecklats med en omfattande väg, vatten, avlopp och elnät som kan stödja 40 000 invånare på 12 000 bostadsområden, efterfrågan på fastigheter i Salton City sjönk kraftigt. Från och med 2010 års folkräkning förblir 81% av de undersökta partierna i Salton City outvecklade och 38% av de beboliga bostäderna i Salton City är obebodda, 

Men stadsplaneringen är kvar.

Fast det ser annorlunda ut i verkligheten.

Och nej det finns inga vita stränder, det är fiskskelettsrester.

Stannar i Cabazon outlets utanför Palm Springs och shoppar nya kläder till Javier, han har ju gått ner över 13kg så nästan alla hans kläder är för stora och vi har en viktig fest imorgon, så blev så illa tvungen att shoppa. Ett par byxor och 3 skjortor från Theory.

Köpte ingenting till mig själv men jag gillade den här outfiten. Hemma vid 10 på kvällen!

Dag 4977- Sedona och middag på Faremont

Dag 4977- Sedona och middag på Faremont

Dag 4979 – Jobbfest i Malibu hos miljardär

Dag 4979 – Jobbfest i Malibu hos miljardär

Newer post

Post a comment